Хүний бие болон сэтгэхүй дээд гайхамшиг. Байгалийн энэхүү дээд гайхамшгийг харин бид зөв эдэлж, зөв тордож, бүрэн бүтнээр нь удаан хадгалж, үүрэг функцийг нь хэвээр байлгаж чаддаггүй. Учир нь байгаль биднийг бүтээж дуусаад (дууссан гэж үү?) бие, эрхтнээ хэрхэн ашиглах талаарх зааварчилгааг (эрхтэн нэг бүрийн баталгаат хугацаатай) хүмүүст өгсөнгүй.
Хүний бие хэд, хичнээн эрхтнээс бүрэлдэж байна, мөн л төчнөөн зааварчилгаа боловсрогдож, хэвлэгдэж, тараагдаж, гарын авлага, сургалтын хэрэглэгдэхүүн болон ашиглагдаж байх ёстой биз дээ?
“Хүн төрсөн л бол мөнхөд үлдэх, хорин таван нас хүрсэн бол тэр янзаараа байх” гэдэг огт боломжгүй гэж үү? Ядаж 200 жил тийм байлгаж болох биш үү? Хүний биеийн эрхтэн нэг бүрийн элэгдэл, хорогдлыг нөхөөд, сэргээгээд байж болно. Хэд хэдэн удаа их засварт оруулж ч бас болно. Эрхтэн нэг бүрийг шинэ сэлбэгээр солиод байж бас болно.
Орчин үед хүйсээр (эр, эм) оролдох нь бизнес шахуу болчихжээ. Энэний сөрөг үр дагавар яаж гарах бол оо? Хүн хэмээх биологийн нэгэн зүйл амьтны нөхөн үржих гайхамшигтай биотехнологийн аюулгүй байдал бол хүн төрөлхтний амин чухал асуудал шүү дээ! Энд “100 хэмжиж нэг огтлох нь ч” осолтой.
Хүний дотор эрхтэнг хэд ч дахин сольж бас болно. Одоо ч сольсоор л байгаа. Хамаг бэрхшээл уураг тархитай холбоотой л байх болов уу. Гэхдээ уураг тархи бол гар хүрч огт болохгүй эрхтэн биш шүү дээ. Энд ч гэсэн шийдэл, гарц олдох нь эргэлзээгүй.
Орчин үеийн ойлголтоор бол 1940-1950 оны үед манайх дээд биш, нэгдүгээр биш, хоёрдугаар ч биш, бүр 3-4-р гурилаар (арвайн гурил, зарам, хөц) хийсэн хоол, бараг л бүхэл үрийн гурил идэж байв. Энэ нь ч бүдүүн гэдэс, шулуун гэдэсний үйл ажиллагаа, тэнд амьдардаг ашигтай бактериудад сайнаар нөлөөлж, өтгөн хатахаас сэргийлж байжээ.